• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden!

 

Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en grote verblijven geldt een andere levertijd

Verkoeling

Verkoeling voor je hond

Vele huisdieren hebben last van de hitte op warme zonnige zomerdagen, ook onze honden kunnen warmte niet goed kwijt en hebben moeite met het koel houden van het lichaam. Een hond zweet namelijk niet zoals wij mensen dit doen. Honden kunnen enkel hijgen om op deze manier de lichaamstemperatuur te regelen en warmte te verliezen. Warmte verliezen honden namelijk via de tong en in mindere mate via de voetzolen. Inmiddels weet iedereen wel dat een hond niet in een auto gezet mag worden tijdens warme dagen, dat de temperatuur in een auto binnen no-time toeneemt en je binnen 10 minuten in de zomer een temperatuur van boven de 40 graden kunt bereiken. Maar wat kun je nog meer doen om jouw viervoeter te voorzien van voldoende afkoeling op warme dagen? Graag geven wij je advies welke coole accessoires er zijn binnen ons assortiment op het gebied van verkoeling voor jouw hond.

Dog Pool-beelden | Gratis vectoren, stockfoto's & PSD's

Lichaamstemperatuur van een hond

Honden hebben een normale lichaamstemperatuur van tussen de 38 en 39 graden. Deze temperatuur bereiken ze dus bij normaal en niet inspannend gedrag. Wanneer jouw hond intensief speelt kan deze temperatuur stijgen, echter zal deze snel weer dalen bij rust. Wanneer een hond een aanhoudende temperatuur heeft van boven de 39 graden dan spreken we van een verhoging. Op extreem warme dagen wanneer de hond zijn temperatuur lastig kan regelen kan deze dus oplopen. Het is zaak dat je de hond op deze dagen dan ook voldoende verkoeling biedt en je schema aanpast. Ga bijvoorbeeld niet wandelen met de hond wanneer de zon volop schijnt, wacht hier liever even mee tot de temperatuur is gedaald. Dit niet enkel voor de lichaamswarmte maar ook voor de hitte welke van bijvoorbeeld de stoep afkomt en de pootjes van jouw hond kunnen beschadigen. Voorkomen is beter dan genezen, maar toch willen we je adviseren waar op te letten wanneer jouw hond oververhit raakt;

Hijgen en kwijlen – Omdat honden de temperatuur regelen door te hijgen zul je zien dat een hond welke dreigt oververhit te raken meer hijgt en dit ook sneller doet dan een hond welke zijn temperatuur op peil heeft. Daarnaast zal de hond meer kwijlen dan normaal wat een teken is dat de hond last heeft van de hitte.

Sloomheid en lusteloosheid – Vanzelfsprekend zal de hond zo weinig mogelijk inspanning willen krijgen, dit omdat ze het dan nog warmer krijgen. Een hond welke last heeft van de hitte zal dan ook een stuk rustiger, slomer of zelfs lusteloos zijn. Hij zal op zoek gaan naar een rustige en koele plek waar hij tot rust kan komen en probeert te warmte kwijt te raken.

Paniek en onrustig gedrag – Niet alle honden worden rustiger en lusteloos wanneer ze last hebben van de warmte. Sommige honden worden juist onrustig en drukker omdat ze niet weten wat ze moeten doen om af te kunnen koelen. In extreme gevallen kan de hond door de onrust meer problemen krijgen, door de inspanning gaat de ademhaling omhoog en hierdoor stijgt de zuurstofbehoefte de stembanden kunnen gaan zwellen waardoor ademhalen steeds moeilijker wordt. Wanneer je dit punt bereikt is het natuurlijk noodzakelijk dat je direct handelt en een dierenarts inschakelt welke je kan helpen.  

Welke accessoires voor honden helpen op warme dagen

Wanneer je jouw hond wilt helpen op warme dagen is dit mogelijk door hem of haar verkoelende accessoires aan te bieden. Natuurlijk dien je hierbij te bekijken welke items het beste werken voor jouw hond. Is jouw hond van nature rustig en ligt hij graag rustig in zijn mand of op een koel plekje in huis dan kun je bijvoorbeeld beter gaan voor een verkoelende hondenmand dan voor een zwembad. Heb je een actieve hond welke ondanks warmte toch graag wil spelen? Dan is een zwembad een beter plan waardoor hij spelenderwijs toch afkoelt. Hieronder leggen we uit welke effecten bepaalde koelende hondenaccessoires hebben:

Hondenzwembad Doggy Splatter

Hondenzwembad Wanneer wij het warme hebben nemen we graag een duik in een verfrissend bad, dit is voor honden niet anders. Het koele water geeft een ontspannend effect en zorgt ervoor dat de hond afkoelt. Let wel op dat jouw hond niet te enthousiast of druk is en door inspanning er nog meer warmte ontstaat. Plaats jouw hondenzwembad dan ook niet in de zon maar kies een schaduw plekje voor jouw hond om een duik te nemen.

Koelmat Fresk Drop Grijs

Honden koelmat Veel honden kiezen er toch bewust voor om lekker te rusten op warme dagen. Voor deze honden is een koelende hondenmat ideaal. Deze matten zijn gemaakt van koelende gel, de speciale koelgel is een aantal graden koeler dan de lichaamstemperatuur. Hierdoor voorkom je onderkoeling wat je met koelelementen bijvoorbeeld wel kan krijgen. Koelmatten zijn verkrijgbaar in meerdere maten voor zowel grote als kleine honden en hoeven niet in de koelkast of diepvries.

Koelmand Fresk

Honden koelkussen en Hondenkoelmand – Ook verkoelende hondenmanden en koelkussens zijn verkrijgbaar in ons assortiment. Deze manden zijn voorzien van dezelfde gel als de koelmatten en zorgt voor een fris en koel bedje voor jouw hond. Ligt jouw hond langere tijd in de mand dan zal deze uiteindelijk de lichaamstemperatuur over nemen, gaat de hond even uit de mand dan koelt de gel weer af en heeft jouw hond weer een frisse mand.

Koelhalsband Fresk Drop Grijs

Verkoelende halsbandenDeze coole hondenhalsbanden zijn makkelijk in gebruik en geven directe verkoeling aan de hals van jouw hond. Verkoelende halsbanden zijn voorzien van zelf koelende gel en hoeven niet in de diepvries of koelkast gekoeld te worden. Daarnaast is het af te raden om dit wel te doen, een diepgevroren accessoire om je nek is niet alleen oncomfortabel het geeft ook kans op onderkoeling.

Hoe voorkom je oververhitting bij je hond

Zoals we allemaal weten, voorkomen is beter dan genezen. Het is makkelijker om de lichaamstempratuur van de hond op peil te houden dan een oververhitte hond te laten afkoelen. Daarom is het belangrijk dat je op warme dagen voorzorgsmaatregelen neemt en jouw hond niet in oververhitting terecht komt. We geven je graag een aantal tips hoe je jouw hond kunt helpen bij het regelen van de lichaamstemperatuur en wat je kunt doen om te voorkomen dat deze oploopt.

Schaduw – Wellicht vanzelfsprekend maar de allereerste stap is het bieden van schaduw. Honden welke buiten verblijven moeten een goed degelijk en schaduwrijk verblijf hebben waar ze in de schaduw kunnen verblijven. Een hondenhok welke recht in de zon staat wordt snel extreem warm, het is dan onmogelijk voor de hond om koel te blijven. Biedt jouw hond dan ook altijd voldoende schaduw. Verblijft jouw hond binnen? Zorg er dan voor dat deze toegang heeft tot het koelste gedeelte van het huis waar bijvoorbeeld tegels liggen waarop de hond kan afkoelen. Keramische tegels hebben de eigenschap koel te blijven, dit is dan ook de perfecte plek voor jouw hond om te verblijven tijdens extreem warme dagen.

Rust – Zoals hierboven beschreven stijgt de lichaamstemperatuur van jouw hond bij inspanning. Zorg er dan ook voor dat jouw hond op warme dagen geen extreme inspanningen hoeft te doen. Maak de eerste ochtend wandeling vroeg zodat het nog koel is buiten en stel de rest van de wandelingen zo veel mogelijk uit tot later op de dag. Vervoer je hond niet onnodig in een warme auto Zo voorkom je dat jouw hond op de warme momenten van de dag buiten is en dus problemen kan krijgen door warmte. Ook in huis is het van belang dat jouw hond zo veel mogelijk rust krijgt en weinig tot geen inspanningen hoeft te doen.

Water – Natuurlijk moet jouw hond ten alle tijden beschikken over vers en schoon drinkwater. Maar vooral op warme dagen is het belangrijk dat het water fris is voor de hond. Ververs het water van jouw hond dan ook regelmatig op deze dagen en zorg ervoor dat er de gehele dag voldoende water beschikbaar is. Honden welke last hebben van de hitte hijgen meer, ook hierdoor verliezen ze vocht wat ze moeten aanvullen door het drinken van water. Geef je hond geen ijswater, dit geeft een averechts effect.

Zwemmen of pootjebaden – Veel honden houden ervan te zwemmen, zeker op de dagen dat ze het warm hebben is dit een goede optie om af te koelen. Wel dien je rekening te houden met enthousiasme en inspanning, wordt jouw hond extreem druk van een zwembadje? Dan is het beter dit niet te doen of uit te stellen naar een later tijdstip op de dag. Ook kun je jouw hond een klein badje bieden waar hij of zij enkel met de poten kan pootjebaden, zo koelt de hond via de voetzolen af.

Verkoelende accessoires voor honden – Om jou en de hond te helpen om de lichaamstemperatuur op peil te houden vind je in ons assortiment verschillende attributen voor jouw hond welke verkoelend werken. Deze accessoires dragen bij maar nemen verdere maatregelen natuurlijk niet weg.

Hondenzwembaden voor Cool zomerplezier!

Heb je nog vragen over verkoelende accessoires voor honden?

Heb je na het lezen van deze pagina, of na het zien van de mogelijkheden op het gebied van verkoeling voor honden nog vragen? Wil je advies inwinnen over jouw hond en wat jij kan doen om het jouw hond zo prettig mogelijk te maken op extreem warme dagen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder. Naast leuke handige items voor warme dagen kun je bij Huisdierplezier voor al jouw hondenbenodigdheden. Zo shop je makkelijk en snel alle benodigdheden voor hondenverzorging, overige koelartikelenhondenvermaak én de huisvesting van jouw hond. Lees ook eens een van onze informatieve blogs over honden zoals; Huisdieren en warmte waar je tips kunt vinden voor warme dagen. Of een van de andere hondenblogs zoals; "Hoe verzorg je een hond?" Of "Hoe maak je een pup zindelijk?"