• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden!

 

Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en grote verblijven geldt een andere levertijd

Bodembedekking

Bodembedekking voor het kippenhok

Wanneer je kippen hebt is een goede schoonmaak van het kippenhok zeer belangrijk. Niet alleen voor de gezondheid en het comfort van de kippen maar ook voor de hygiëne in het hok. Wanneer het kippenhok slecht wordt schoongehouden kan dit vervelend situaties geven, zoals overlast van muizen en ander ongedierte in en rondom het kippenhok maar het is ook ongezond voor de kippen. Om het kippenhok zo schoon mogelijk te houden is het belangrijk te kiezen voor goede producten. Op deze pagina geven we je advies over de bodembedekking voor in het kippenhok. 

Rode kip leggen met eieren in zijn kooi | Premium Foto

Welke soorten bodembedekking zijn geschikt

In het kippenhok wil je gebruik maken van een bodembedekker welke het vocht en de ontlasting van de kippen goed opneemt. Een goede vocht opnemende bodembedekker zorgt er niet alleen voor dat het hok langer schoon blijft, het maakt het schoonmaken van het kippenhok ook een stuk makkelijker. Er zijn verschillende soorten bedekkers geschikt voor de bodem van jouw kippenhok;

Houtkrullen of houtvezel voor het kippenhok. De meest bekende én meest gebruikte bodembedekker voor het kippenhok is houtvezel. Deze krullen van hout hebben een redelijke vochtopname en zijn zelfs met een geurtje beschikbaar. Zoals houtvezel met lavendel geur of houtkrullen met citroen geur, op deze manier maskeer je de geuren in het kippenhok waardoor deze frisser ruikt. Houtvezel heeft als nadeel dat dit een vrij stoffige bedekker is, voor de meeste kippen is dit geen probleem. Maar voor sommige kippen is het beter te kiezen voor een bedekker welke minder stof bevat. Een bijkomend voordeel van houtkrullen is de mate dat dit droogt, houtvezel droogt namelijk zeer snel waardoor het kippenhok langer droog blijft. Hiernaast is het relatief goedkoop in aanschaf en omdat de bodembedekker regelmatig vervangen moet worden is houtvezel goed voor de portemonnee. 

Hennepvezel voor het verblijf van kippen. Het gebruik van hennepvezel is een goed alternatief voor houtkrullen wanneer jouw bodembedekker zo veel mogelijk vrij moet zijn van stof. Hennepvezel bevat namelijk veel minder stof waardoor het beter is voor de dieren welke hierop leven waaronder kippen. Hiernaast heeft hennepvezel een hoger opname gehalte, het houdt het kippenhok dus langer droog en is daarnaast goed voor de luchtwegen van de kippen.

Stro als bodembedekker. Voor de bodembedekking in het legnest wordt vaak gebruik gemaakt van sto. Deze bodembedekker zorgt naast opname van vocht en vuil ook voor warmte in het kippenhok. Strostelen zijn namelijk hol aan de binnenkant waardoor het warmte vasthoud en afgeeft aan de kippen. Een goede bodem stro in het legnest zorgt er hiernaast voor dat de eitjes niet zomaar kapot vallen of wegrollen.

Beukensnippers in het kippenhok of de kippenren. Beukensnippers zijn geschikt voor in het kippenhok of in de kippenren. Het zorgt voor een schone bodem in het hok of de ren en neemt hierbij vocht op waardoor het langer schoon blijft. Beukensnippers zijn ook makkelijk voor de schoonmaak van het hok, deze veeg je namelijk eenvoudig uit het hok.

Tabaksstelen tegen bloedluis in het kippenhok. Om bloedluis tegen te gaan in het hok kun je er voor kiezen tabak stelen door de bodembedekking te mengen. De sterke geur van dit product zorgt ervoor dat jouw kippenhok minder snel door bloedluis wordt betreed, hiernaast helpt het ook tegen ander ongedierte en insecten.

Vrouwenboer die eieren verzamelt | Gratis Foto

Het schoonhouden van een kippenhok

Wij adviseren om het kippenverblijf dagelijks bij te houden, denk hierbij aan het schoonhouden van de voerbak, kippentrapjes en klimtoestellen in het verblijf. Minimaal een keer per week is het nodig het nachthok en kippenverblijf volledig schoon te maken, in sommige gevallen zoals bij warm weer of bij ziekte onder de kippen is het aan te raden dit vaker te doen. Gebruik voor de schoonmaak van het kippenhok water, zeep en desinfectie middelen. Bekijk wel goed of het schoonmaak middel geschikt is voor het kippenhok, gebruik geen zware chemische schoonmaakmiddelen in het verblijf. Een schoon kippenhok zorgt voor comfort en een goede gezondheid bij de kippen. Te veel mest en ontlasting in het hok zorgt voor een overvloed aan ammoniak wat schadelijk is voor o.a. de luchtwegen, de ogen en de algemene gezondheid van de kippen. Hiernaast voorkomt het ook vervelend overlast van ongedierte, zoals muizen bij de kippen. Maak je gebruik van een grote kippenren, dan is het aan te raden de bedekking van de ren een aantal keren per jaar te voorzien van een schone bodem. Hiervoor kun je gebruik maken van zand of aarde.

Heb je vragen over het houden van kippen?

Ben jij een beginnende kippenhouder of wil je jezelf oriënteren over het houden van kippen? Bekijk dan eens ons aanbod in de kippenwinkel waar je alles vindt voor de huisvesting van kippen en bekijk zeker eens onze blog: ‘Wil jij kippen houden?’ In deze blog lees je alles over het houden van kippen, wat je kunt verwachten van een kip als huisdier en welke huisvesting benodigdheden je nodig hebt voor jouw nieuwe huisdieren. Ben je op zoek naar specifiek advies of heb je vragen over ons assortiment voor kippen? Neem dan gerust eens contact met ons op, de medewerkers van Huisdierplezier helpen je graag bij jouw vragen!