• A-kwaliteit
 • Meer dan 20.000 producten
 • Achteraf betalen mogelijk
 • 0031 (0)85 0656 263
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Caviakooi

De aanschaf van een caviakooi

Bij de aanschaf van de juiste caviakooi komen verschillende vragen naar boven. Hoe groot moet het verblijf zijn voor mijn cavia? Hoe moet ik mijn caviaverblijf indelen en waar moet ik rekening mee houden bij de huisvesting van een cavia of zelfs meerdere cavia’s? Om het makkelijker te maken hebben we de verschillende soorten verblijven onderverdeeld in 5 groepen;

 1. Caviakooi met tralies
 2. Caviakooi met kunststof kap
 3. Caviahok met ren

De Bof, Cavia, Huisdier, Dieren, Huisdieren, Thuis

Waar moet een caviakooi aan voldoen

Om te bepalen hoe het verblijf voor jouw huisdier er uit moet zien, zijn er een aantal punten welke je dient te bekijken. Zo is het belangrijk te weten hoeveel cavia’s jij wilt houden, hoe groot de ruimte is waar je jouw cavia’s gaat plaatsen en of je jouw cavia binnen of buiten wilt houden. Om goed te bepalen welke kooi het meeste geschikt is voor jouw cavia’s geven we een aantal richtlijnen.

Afmetingen - Bij het aankopen van een cavia verblijf is het dan ook belangrijk dat je kijkt naar de grootte van het cavia hok of kooi, hoe groter de leefruimte voor een cavia hoe gelukkiger deze zal zijn in zijn kooi. We hanteren de vuistregel voor verblijven vanaf 80 x 50 cm voor één cavia en 100 x 50 cm voor maximaal twee cavia’s. Hierbij is het wel belangrijk dat jouw cavia(‘s) de mogelijkheid hebben om regelmatig de pootjes te strekken buiten de kooi. Ga je voor een grotere kooi dan is het ook slim de konijnenhokken te bekijken. Deze vaak grotere hokken kunnen ook gebruikt worden voor cavia’s. Wel dien je rekening te houden met een niet te stijl trapje, deze kun je ook makkelijk minder stijl maken door de onderzijde te verhogen. Een té groot hok bestaat eigenlijk niet, cavia’s houden van ruimte en zullen dan ook gelukkiger zijn in een groter verblijf, zoals eigenlijk alle huisdieren.

Materialen – Er zijn verschillende materialen geschikt voor het verblijf van een cavia. Wil je jouw cavia binnen laten wonen? Dan is een binnenkooi voor cavia’s een goed verblijf. Deze kunststof cavia kooien zijn voorzien van een onderbak waardoor het eenvoudig schoon te maken is. Het traliewerk zorgt ervoor dat jouw cavia nog wel lekker de kamer in kan kijken en alles in de gaten kan houden wat er in de kamer gebeurt. Bij de cavia kooien zie je ook kooien terug met een kunststof onderbak en een plastic transparante bovenkap. Deze kooien worden ook wel anti rommel caviakooi genoemd. Ook houten cavia hokken kunnen perfect worden gebruikt als verblijf voor jouw cavia. Een caviakooi voor buiten kan ook binnen worden gebruikt. Het voordeel van een caviahok is dat ze vaak een stuk groter zijn dan een cavia kooi. Let er wel op dat cavia’s geen dikke wintervacht hebben zoals konijnen dit hebben, ze kunnen dus niet zonder maatregelen in de winter buiten worden gehouden. Ook zijn er caviaflats welke groot zijn en vaak buiten worden gebruikt. Deze flats beschikken over meerdere verdiepingen waardoor er meer ruimte ontstaat voor de cavia’s.

Schuilmogelijkheden – Veel kleine huisdieren hebben baat bij een schuilmogelijkheid in het verblijf. Op momenten dat er angst is, wanneer ze willen slapen of gewoon rustig van een snack willen genieten zullen ze zich terugtrekken. Het liefste op een rustige plek, waar ze zich veilig voelen! Sommige cavia verblijven hebben een plateau welke gedeeltelijk gesloten is, hier kunnen ze heerlijk onder verstoppen. Ga je voor een caviakooi voor buiten, dan beschikken de hokken vaak over een nacht en schuilgedeelte Heeft jouw verblijf geen schuilmogelijkheden? Er zijn ook losse schuilhuisjes te koop welke je makkelijk in de kooi kunt plaatsen.

Het inrichten van een caviakooi

Nu je het perfecte cavia verblijf hebt gevonden wordt het tijd de cavia kooi in te richten. Maar wat plaats je allemaal in en caviakooi?  

 • Bodembedekking: Er zijn verschillende soorten bodembedekkingen verkrijgbaar die de caviakooi schoon en fris houden. De meest gebruikte is houtvezel, deze vezels hebben een hoog absorptie vermogen en houden het hok hierdoor langer droog. Ook kun je in de winter stro gebruiken, dit geeft meer warmte aan de cavia.
 • Drinkbakje en voerbakje: Natuurlijk zijn deze ook nodig in de caviakooi, cavia’s hebben nu eenmaal ook behoefte aan voedsel en water. Een cavia kan zowel drinken uit een fles als uit een bakje. Een drinkflesje blijft langer schoon omdat er niets in het water kan vallen. Maar sommige cavia’s geven de voorkeur aan het drinken uit een bakje.
 • Caviavoer: Denk niet alleen aan de basisvoeding, maar ook aan allerlei heerlijke snacks.
  Daarnaast houden cavia’s heel veel van groente. Denk bijvoorbeeld aan witlof, andijvie, wortel en paprika. Begin altijd met een klein stukje, om te kijken of jouw cavia de groente goed verdragen. Heb je de lievelings snack van jouw cavia al ontdekt? Smullen maar!
 • Cavia speelgoed: Een cavia zal een heleboel plezier beleven aan het speelgoed wat in zijn caviakooi zal liggen. Daarnaast zal hij of zij van de tralies afblijven! Denk aan bijvoorbeeld houten speelgoed voor cavia’s of een speelbal voor knaagdieren. Ook is er leuk knaagspeelgoed zoals een knaagtunnel bedekt met hooi en kleine snacks. Gegarandeerd succes!
 • Schuilhok: Zoals hierboven beschreven is een schuilhok voor de cavia een must in een cavia verblijf. Cavia’s trekken zich graag terug op sommige momenten, bij bijvoorbeeld angst of spannende momenten.

Cavia, Dierlijke, Knaagdier, Cute, Nager, Glad Haar

Waar plaats je een caviakooi?

Wanneer je het verblijf voor de cavia helemaal gereed hebt gemaakt, kun je de kooi gaan plaatsen op een goede plek in of buiten huis. Hieronder geven we een aantal tips om te bepalen waar jouw caviaverblijf het beste kan staan;

 1. Plaats de caviakooi op een tochtvrije plek. Cavia’s hebben een verhoogd risico om een longontsteking op te lopen wanneer het hok in de tocht staat.
 2. De juiste temperatuur voor cavia’s is tussen de 17 en 24 graden. Een onverwarmde schuur kan dus te koud worden, maar dicht bij de houtkachel is te warm voor ze. Een cavia heeft geen dikke wintervacht zoals sommige huisdieren dit buiten wel krijgen, kouder dan 17 graden is dan ook te koud voor ze. Plaats de kooi daarom bij voorkeur op een plek waar de temperatuur constant is.
 3. Cavia’s houden van daglicht, plaats het verblijf dus niet ergens in een donker hoekje in de schuur. Let er wel op dat direct zonlicht snel warm kan worden in de zomer. Zorg er dus ook voor dat ze op hete dagen uit de zon staan.
 4. Omdat cavia’s van nature houden van beschutting is het aan te raden om een verblijf niet midden in de kamer te zetten. Plaats het hok tegen een muur of in een hoek en geef jouw cavia een geborgen gevoel in zijn kooi.
 5. Voldoende ventilatie is noodzakelijk in een verblijf voor cavia’s. Ga je dus voor een gedeeltelijk gesloten caviakooi houd er dan rekening mee dat je voldoende ventileert.

Een caviakooi van Huisdierplezier

Een caviakooi koop je bij Huisdierplezier.nl! Bestel deze eenvoudig bij ons online en betaal direct, of je kunt ervoor kiezen om de bestelling achteraf te betalen. Wij verzenden ook op zaterdag, zodat je jouw caviakooi snel in huis kunt verwachten. Niet goed? Dan krijg je bij ons gewoon het geld terug. We bieden niet alleen jouw huisdier producten van A kwaliteit, maar ook een uitstekende service! Tip: Konijnenhokken zijn ook vaak geschikt voor de huisvesting van cavia's. 

Menu