• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden!

 

Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en grote verblijven geldt een andere levertijd

Verzorging

Verzorging van jouw knaagdier

Je bent je aan het oriënteren voor een nieuw huisdier of je hebt al gekozen voor een nieuw huisdier, leuk! Een klein knaagdier zoals een hamster, cavia, chinchilla of zelfs tamme rat is een leuke toevoeging voor een gezin of als maatje op een studentenkamer. Maar wat komt er allemaal kijken bij de verzorging van deze leuke huisdieren? Naast de benodigde accessoires voor jouw knaagdier dien je je ook te verdiepen in de verzorging van jouw nieuwe vriendje. Wat heeft een hamster nodig aan voeding, hoe moet ik de kooi van mijn cavia verschonen en hoe verzorg in de vacht van mijn chinchilla. Het zijn allemaal vragen welke we graag beantwoorden op deze informatie pagina over de verzorging van een knaagdier. De tekst gaat verder onder de afbeelding Lees je mee?

Kind, Cavia, Vriendschap, Zoete, Glad Haar, Lemonagouti

Verschillende knaagdieren en verzorging

Laten we eerst eens gaan kijken naar de verschillende soorten knaagdieren welke als huisdier kunnen worden gehouden. De in Nederland en België meest voorkomende knaaghuisdieren zijn: Dwerghamsters, Goudhamsters, Cavia’s, Tamme ratten en muizen en de schattige chinchilla. Deze kleine dieren hebben alle hun eigen gewoontes en vragen hierdoor ook verschillende verzorging. Echter zijn er natuurlijk een aantal overeenkomende punten van verzorging bij elk huisdier. Laten we eens kijken naar de standaard verzorging van alle knaagdieren.

Het schoonmaken van het verblijf Een voor de hand liggend onderdeel van de verzorging van jouw knaagdier is het schoonhouden van het knaagdierverblijf. Wanneer je er voor kiest knaagdieren te houden dien je rekening te houden met een schoonmaakbeurt welke minimaal 1 keer per week terug keert. Tijdens het schoonmaken leeg je de gehele kooi en breng je jouw kleine knager tijdelijk even ergens anders onder, zoals in een knaagdier ren of een knaagdier transportbox. Voor het schoonmaken van de knaagdierkooi gebruik je geen chemische schoonmaakmiddelen. Enkel water en wellicht wat schoonmaak azijn is voldoende om het hok schoon te krijgen. Maak hierbij ook de verschillende knaagdieraccessoires in de kooi schoon, zoals plateau’s, knaagdierschommels, het schuilhuisje van jouw knager en de bakjes waarin je voer en water aanbiedt. Wanneer je gebruik maakt van een goede bodembedekking in het verblijf welke zorgt voor voldoende absorptie is het schoonmaken van een knaagdierverblijf een fluitje van een cent.

Voeding en drinkgelegenheid Ook onder de verzorging van een knaagdier valt het bieden van een eet en drinkgelegenheid. Het water van jouw knager kun je beste elke dag verversen, op extreem warme dagen is het aan te raden dit vaker te doen zodat jouw huisdier toch fris en vers water tot zijn beschikking heeft. Wat betreft voeding dien je rekening te houden met een dagelijks voermoment. Tussendoor kun je jouw knager natuurlijk verwennen met fruit, groente of een andere verantwoordelijke snack.

Borstelen, kammen en nageltjes knippen De meeste knaagdieren vragen weinig vachtverzorging. Het is dan ook niet nodig om jouw hamster te kammen of jouw cavia te voorzien van een knipbeurt. Wel is het zaak de vacht en pootjes van jouw knaagdier schoon te houden. Ook is het belangrijk de nageltjes goed in de gaten te houden, soms is het nodig deze te knippen. Ook kun je er voor kiezen om hulpmiddelen te bieden voor natuurlijke slijtage aan de nagels, denk hierbij aan bijvoorbeeld een zandbakje met chinchillazand, takken of stenen welke zorgen voor slijtage.

Tandverzorging van jouw knaagdier Om een goede slijtage op de tanden te behouden is het van belang voldoende knaagmateriaal aan te bieden aan jouw knager. Op deze manier ontstaat een natuurlijke slijtage op de tanden waardoor je geen extra maatregelen hoeft te nemen. Wel is het belangrijk de tanden goed in de gaten te houden, worden deze te lang of groeien de tanden van jouw knaagdier scheef? Plan dan een bezoekje aan de dierenarts zodat deze met je kan bekijken wat de beste oplossing is voor jouw huisdier.

Heb je nog vragen of zoek je informatie?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over jouw knaagdier? Ben je benieuwd welke transportbox het beste past bij jouw huisdier of heb je vragen over de verzorging van jouw kleine knager? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze en kunnen je helpen met tips en advies. Huisdierplezier is een online dierenwinkel, waar dieren voorop staan!