• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden!

 

Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en grote verblijven geldt een andere levertijd

Konijnentoilet

Een konijnentoilet maakt alles makkelijker!

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat konijnen zindelijk kunnen worden? Je leest het goed, konijnen kunnen het gedrag aangeleerd krijgen om zindelijk te zijn. Een konijnentoilet of konijnen wc is hierin de uitkomst. Niet alleen voor jouw konijn is het fijner om een vaste plek in het verblijf te hebben waar hij of zij de behoeftes kan doen. Ook voor jou is het zeker zo handig tijdens het schoonmaken. Door het gebruik van een konijnentoilet wordt namelijk niet het hele hok bevuild met uitwerpselen, maar enkel het toilet! Handig toch? Lees snel verder hoe jij jouw konijn zindelijk kunt maken en wat je hiervoor nodig hebt.

Hoe maak ik mijn konijn zindelijk?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat konijnen keutelen voor meerdere redenen. De meest voor de hand liggende redenen: de stoelgang. Maar konijnen gebruiken keutels ook om het terratorium af te bakenen. Door het achterlaten van een aantal keutels door het hok en de ren, weten andere konijnen dat dit domein al bezet is. Dat het hok in jouw tuin staat en enkel jóuw konijn toegang heeft, is iets wat het instinct niet begrijpt. Wanneer jouw konijn een aantal dagen in het hok verblijft zal de terratorium drift minder worden en zul je zien dat het konijn een plaats gaat kiezen in het hok om de behoeftes te doen. Vaak is dit in een hoek, waar het konijn voor zijn gevoel veiliger zit dan in een open ruimte. Dit is de plek waar je het toilet gaat plaatsen, jouw konijn heeft namelijk bepaald dat dit de toiletruimte wordt. 

Belangrijk is dat de bedekking in de toilet afwijkt van de bodembedekker in het hok. Heb jij een binnen konijn? Kies dan bijvoorbeeld voor een kleedje in het hok en leg enkel bodembedekker zoals hennepvezel in het toilet. Zit jouw konijn buiten? Kies dan voor bijvoorbeeld stro in het verblijf of tegels op de grond en gebruik in het toilet een absorberende bedekker zoals houtvezel. Zo kan jouw konijn het verschil merken en voelen waardoor hij het toilet gaat herkennen. 

De eerste periode moet je niet te veel verwachten. Sommige konijnen zijn binnen enkele dagen zindelijk en andere doen er veel langer over. Belangerijk is dat je het hok dagelijks vrijmaakt van keutels en urine. Plaats dit in de toilet, zodat het konijn gaat begrijpen dat ontlasting in de toilet moet. 

Wat heb je nodig om je konijn zindelijk te maken?

Je hebt dus een konijnen wc nodig om jouw konijn zindelijk te maken. Konijnentoiletten vind je in vele verschillende maten en vormen. Zorg ervoor dat jouw konijn voldoende ruimte heeft in het toilet om te kunnen zitten en te bewegen. Neem je het toilet voor konijnen te klein dan is de kans aanwezig dat jouw konijn met de voorpoten in de toilet gaat zitten maar zijn achterpoten buiten het toilet blijven, zo plast het konijn dus vóór het toilet in plaats van erin. Kies liever een toilet welke te groot is, ook wanneer jouw konijn graag met dingen gooit of duwt is een zwaarder toilet aan te raden. Heb je weinig ruimte? Neem dan een hoektoilet welke je kunt vastmaken aan het traliewerk of het hok. 

Naast een konijnentoilet is het aan te raden een hooiruif aan te schaffen. Konijnen keutelen en plassen vaak tijdens of net na het eten, wanneer het hooi boven de toilet hangt ben je ze dus een stapje voor.

Misschien nog wel het belangrijkste wat je nodig hebt is; Geduld! Geef je konijn de tijd om zindelijk te worden. Simpel gezegd is een baby ook niet binnen enkele dagen zindelijk, konijnen moeten ook wennen aan de nieuwe manier van toiletteren. Toch zijn konijnen van nature schone dieren en zal het in de loop van de tijd steeds beter gaan. Niet alle konijnen worden volledig zindelijk. Met name het keutelen kan, in combinatie met terratorium drift niet altijd in bedwang gehouden worden. Ook konijnen welke op zéér jonge of juist oudere leeftijd zindelijk gemaakt worden kunnen wat moeite hebben. 

Tips, advies of informatie over het zindelijk maken van jouw konijn?

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen over het zindelijk maken van jouw konijn? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers informeren je graag en helpen je met alle liefde met het maken van de juiste keuze binnen ons assortiment! Ook voor luxe konijnenhokken, konijnenhokken met uitloopren en schuilhokken ben je bij ons aan het juiste adres!