• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu
Op werkdagen voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden

Konijnenkooi

Konijnenkooi voor binnen

Tegenwoordig worden konijnen steeds vaker binnen gehouden. Waar vroeger elk huiskonijn buiten in een verblijf woonde kiezen veel konijnen eigenaren er voor om deze lieve dieren binnen te houden. En dat is dan ook zeker mogelijk, konijnen zijn slimme dieren. Je kunt ze veel leren waaronder ook het gebruik maken van een konijnentoilet. Zo kun je er voor zorgen dat jouw binnen konijn zijn behoefte niet door heel de kamer doet maar hier een speciale plek voor heeft. Daarnaast is het natuurlijk super gezellig om een paar kleine pluizenbollen door de kamer te hebben rennen. Konijnen houden van aandacht, wanneer je jouw konijnen binnen houdt is het geven van aandacht een stuk makkelijker zeker wanneer het buiten kouder wordt. Maar het is wel belangrijk dat je jouw konijn of konijnen een goede thuisbasis geeft binnen. Wil jij een konijnenkooi voor binnen kopen? Lees dan snel verder, hieronder geven we de verschillende mogelijkheden als het gaat om een konijnverblijf voor binnen.

 

De mogelijkheden voor een konijnen binnenverblijf

Het belangrijkste is te beseffen dat je jouw konijn eigenlijk nooit te groot kunt laten verblijven. Een konijn permanent laten verblijven in een konijnenkooi van 80 centimeter is dan ook af te raden. Konijnen zijn energieke dieren en houden ervan om zich uit te kunnen leven; springen, rennen en spelen een konijn kan niet genoeg afleiding krijgen. Een konijn welke verblijft in een te kleine konijnen kooi gaat zich al snel vervelen. Een verveeld konijn kan niet wenselijk gedrag vertonen. Sommige konijnen bewerken de tralies of gaan zelf aan de tralies hangen, bijten de inrichting van de kooi kapot en kunnen zelfs vervelend gedrag vertonen tegen het baasje. Een konijn hoort dan ook een verblijf te hebben welke groot genoeg is en daarnaast voldoende afleiding geeft aan het konijn. Tevens is aan te raden om jouw konijn niet de gehele dag in verblijf te laten verblijven, maar ook lekker los te laten lopen in de huiskamer. Lees verder hoe je jouw konijn kunt ‘opvoeden’ om hem makkelijk te kunnen laten loslopen in huis.

Konijnenkooi met tralies - De meest gebruikte konijnenkooi voor binnen is de traliekooi. Deze konijnenkooien zijn voorzien van een onderbak waarop een traliewerk is bevestigd. Deze kooien blijven populair omdat je jouw konijn altijd kunt zien, ze makkelijk schoon te maken zijn en doordat deze kooien van kunststof zijn kunnen konijnen het niet zo snel kapot maken. Een binnenkooi voor konijnen is verkrijgbaar in verschillende maten. Zo kun je kiezen voor een enkele konijnenkooi, een konijnenkooi met verdiepingen of zelf een verrijdbare konijnenkooi voor binnen.

Konijnenkooi van hout – Ook bestaan er konijnenhokken van hout welke perfect zijn om binnen te gebruiken. Deze konijnenhokken zijn voorzien van een onderlade waardoor jouw konijn niet direct op de vloer zit. Deze konijnenkooien van hout voor binnen zijn ook beschikbaar met verdiepingen. Zo heb je direct een nachtverblijf en een uitloopgedeelte voor het konijn.

Konijnenren met nachtverblijfWil je jouw konijnen veel ruimte bieden in huis waar ze permanent gebruik van kunnen maken maar durf je het nog niet aan om ze los te laten lopen? Dan is een ruime konijnen ren met een nachtverblijf ideaal. Konijnenrennen zijn er in verschillende maten en gemaakt van verschillende materialen. Ga je voor een metalen konijnenren met panelen of toch liever voor een houten ren voor konijnen? Let wel op dat konijnen hoog kunnen springen, daarnaast zijn ze vindingrijk en kunnen ze ook materialen in de ren gebruiken om eruit te kunnen springen. Ga dus voor een ren welke hoog genoeg is en zorg ervoor dat ze geen opstapjes kunnen gebruiken in de ren om alsnog uit de ren te springen. Plaats in de ren een leuk schuilhokje waar jouw konijn heerlijk kan rusten en zich kan terugtrekken wanneer dit gewenst is.

 

De inrichting van de binnenkooi voor jouw konijn

Wanneer je hebt gekozen wat voor verblijf je voor binnen wilt gebruiken voor jouw konijn begint de inrichting. Er zijn een aantal eisen waaraan een konijnenverblijf moet voldoen om het zo fijn mogelijk voor jouw konijn of konijnen te maken. Hieronder geven we je graag tips hoe je jouw konijnenverblijf voor binnen het beste kunt inrichten met konijnenaccessoires en konijnenbenodigdheden.

  1. Bodembedekking – Je kunt er voor kiezen om op de bodem van de binnenkooi voor konijn bodembedekking te leggen, zoals hennepvezel, houtkorrels of houtvezel. Dit absorbeert vocht en zorgt ervoor dat de meeste luchtjes gemaskeerd worden en dat de kooi langer droog blijft. Echter wanneer jouw konijn zindelijk is kun je er ook voor kiezen om enkel bodembedekking in het toilet te plaatsen. Zo kan jouw konijn makkelijk onderscheidt maken tussen het toilet gedeelte en zijn leefgedeelte in het verblijf. Sommige konijnen vinden het heerlijk te liggen op een fleece dekentje terwijl andere liever op een koude vloer liggen. Bekijk wat jouw konijn het fijnste vind om een goede bodembedekking te kiezen.

  2. Eetbakje en drinkflesje Natuurlijk is het belangrijk dat er een ruimte is waar jouw konijn rustig kan genieten van het ontbijt of waar hij zijn diner kan delen met zijn konijnenmaatje. Een eetbakje is dan ook een aankoop welke komt kijken bij het binnen plaatsen van jouw konijn. Wat betreft de drinkgelegenheid zijn er twee opties;  een drinkflesje of een drinkbakje. Er zijn konijnen welke weigeren uit een flesje te drinken en zij geven de voorkeur aan een bakje. Tip; Sommige konijnen trekken aan een drinkfles, waardoor deze tegen het tralie werk klappert. Ze doen dit omdat ze vinden dat er te weinig water uit de fles komt. Dit kan door een verstopping in de kogel komen, maar sommige konijnen willen simpelweg sneller drinken. Ook voor deze konijnen is het aan te raden een drinkbakje te plaatsen voor meer rust.

  3. Een hooiruifjeHooi is het belangrijkste gedeelte van een konijnendieet. Konijnen zijn herbivoren, het eten van hooi is dan ook noodzakelijk voor een goede stoelgang. De darmen van konijnen zijn zeer gevoelig, hooi zorgt ervoor dat de stoelgang op gang blijft en daarnaast geeft het slijtage aan het gebit. Een konijn moet ten alle tijden voldoende hooi ter beschikking hebben. Wanneer je gebruik maakt van een hooiruif blijft het hooi schoon en droog. Hang het hooiruifje boven het toilet om het gebruik van het konijnentoilet te stimuleren.

  4. Schuilhok voor konijnenWanneer je jouw konijn binnen laat verblijven is het belang dat hij of zij de mogelijkheid krijgt om te schuilen binnen het verblijf. Kies je voor een houten konijnenhok voor binnen dan bevindt deze mogelijkheid vaak al in het hok. Mocht je kiezen voor een open ren dan is het aan te raden altijd een schuilhok in het verblijf te plaatsen. Zo kan jouw konijn op momenten van angst, drukte of voor het rusten gebruik maken van een rustige plek in het verblijf.

  5. Konijnenspeelgoed – Zoals aangegeven houden konijnen van aandacht. Ze hebben het zelfs nodig om gelukkig te zijn! Het beste vermaak voor jouw konijn komt van een soortgenoot. Konijnen zijn groepsdieren en ze horen dan ook in stellen of in groepen gehouden te worden. De beste combinatie hierin is een gecastreerde ram en een (evt. gesteriliseerde) voedster. Niemand kan jouw konijn zo veel aandacht en plezier geven als een soortgenoot. Maar om jouw konijnen hiernaast toch te voorzien in vermaak is er veel konijnenspeelgoed op de markt. Laat jouw konijn spelen met een snackbal, een konijnentunnel of daag hem uit met een brain train konijnenspel.


Jouw konijn(en) los in huis laten lopen

Het allerleukste aan binnen konijnen is ze los laten rondlopen in huis! Maar dit vraagt wel wat voorbereiding. Ten eerste dien je de kamer veilig te maken voor jouw konijn. Maar hoe maak je jouw woonkamer konijnproof? Hieronder geven we een aantal tips;

  • Knagen, knagen knagen! Alhoewel konijnen officieel geen knaagdieren zijn wil dit niet zeggen dat ze niet graag knagen. De reden van dit knagen kan verveling zijn, maar ook het markeren van ‘hun’ gebied is een reden om te knagen voor konijnen. Het kan dan ook zomaar zijn dat jouw konijn op zoek gaat naar lekker knaagmateriaal in de woonkamer en dat willen we natuurlijk niet! Zorg er ten eerste voor dat alle stroomkabels, internetkabels, stekkerdozen en andere knaagbare kabels weggewerkt zijn. Dit kun je makkelijk doen met het gebruik van kabelgoten, zo voorkom je dat jouw konijn zijn tanden zet in de kabel wat niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk kan zijn voor jouw konijn. Daarnaast is het aan te raden om, zeker op het begin, jouw lievelings meubels niet direct binnen bereik van jouw konijnen te zetten. Heb je geen mogelijkheid om dit te doen? Bescherm je meubels dan tegen scherpe konijnentanden.

  • Oeps! Plasjes en keutels… - Niet onbelangrijk is het zindelijk maken van jouw konijn. Het opruimen van keutels is nog niet het grootste probleem maar wanneer je konijn de bank gaat gebruiken als toilet is dit toch minder leuk. Gelukkig kun je een konijn zindelijk maken en vervelend situaties voorkomen. Maak voor jouw konijn een ‘toilet ruimte’ in de binnenkooi, plaats een konijnentoilet of gebruik zelfs een kattenbak om jouw konijn zindelijk te maken. Gebruik in het toilet een goed absorberende bodembedekking. Tip; plaats het hooi voor jouw konijn boven het toilet, zo stimuleer je het gebruik van het toilet. Wanneer jouw konijn keutels blijft leggen buiten het toilet kun je deze het beste telkens weer in het toilet leggen, zo gaat jouw konijn het toilet herkennen als plek waar hij of zij de behoefte kan doen.

  • Andere huisdieren in huis -  Heb jij naast jouw konijnen ook andere huisdieren rondlopen binnenshuis? Dan is het aan te raden om deze rustig aan elkaar te laten wennen. Niet alle konijnen houden van andere huisdieren, maar sommige zijn ook niet meer weg te houden bij andere fluffy dieren in huis. Laat ze dan ook rustig aan elkaar wennen door bijvoorbeeld tijdelijk een gesloten ren te gebruiken. Zo kunnen ze elkaar wel zien, ruiken en leren kennen. Zorg ervoor dat het verblijf van jouw konijn niet wordt gebruikt door andere huisdieren.Een konijn kan namelijk erg beschermend zijn over zijn eigen verblijf, gaat jouw kat heerlijk languit in het hok van jouw konijn liggen dan kan hij dit wel eens als een bedreiging zien met alle gevolgen. Zorg er dan ook voor dat elk dier in huis zijn eigen plekje heeft.

Ben jij op zoek naar een binnenverblijf voor konijnen? Wil je een konijnen kooi kopen of wil je alvast oriënteren voor de komst van een nieuw konijntje? Bij Huisdierplezier weten wij hoe leuk het is om konijnen te houden en wat je moet doen om jouw konijn een gelukkig te maken! Ben je nog niet overtuigd van de mogelijkheden, is de keuze te lastig of wil je gewoon advies van een specialist? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je met alle liefde zoeken naar het juiste verblijf voor jouw konijnen.

 

Menu