• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
Menu

Bestel je op werkdagen voor 13:00 uur dan wordt het dezelfde dag verzonden!

 

Let op, voor grote artikelen zoals draad/kennelpanelen en grote verblijven geldt een andere levertijd

Huisvesting Benodigdheden

Alles voor de huisvesting van reptielen en amfibieën

Je bent eruit, je wil graag een mooi terrarium in je huis. Je weet al wat voor soort reptiel of amfibie je graag wil gaan houden en vraagt je nu af wat je allemaal nodig hebt voor de huisvesting van het beestje. Nu is het moeilijk om specifiek voor elke soort uit te leggen wat je allemaal nodig hebt dus we gaan kijken naar de verschillende klimaten.

Reptiel, Hagedis, Groene, Exotische, Dierentuin

Je kunt terraria indelen in 4 verschillende klimaten. Woestijn, gematigd, tropisch en moeras. Hieronder gaan we kijken wat je allemaal kunt plaatsen in deze terraria zodat je de optimale leefomgeving kunt creëren voor jouw reptiel of amfibie.

Woestijn terrarium
Een woestijn staat erom bekend dat het overdag heel heet is en s’nachts flink afkoelt. Ook denk je dan meteen aan een grote open zandvlakte. Dit wil je ook creëren in het terrarium. Om de bodem te bedekken kies je voor zand. Normaal vind je niet veel in een woestijn maar reptielen hebben wel één of meerdere schaduwrijke schuilplaatsen nodig. Dit kun je doen door hout en stenen te gebruiken. Planten zijn niet nodig omdat die er in de woestijn ook bijna niet zijn. Wel kun je misschien wat nep cactussen plaatsen, geen echte cactussen want die kunnen het dier beschadigen.

Gematigd terrarium
Een gematigd terrarium kun je met vergelijken met het klimaat in Zuid-Europa. Dit soort terraria zijn vaak ruim van opzet en je kunt er veel hout, stenen en kleinere planten in plaatsen. Let bij het plaatsen wel altijd goed op of deze geen kwaad kunnen voor het dier dat je erin plaatst.

Tropisch terrarium
In een tropisch terrarium is een weelderige plantengroei geschikt. Let daarbij wel weer op wat voor soorten planten je gaat gebruiken. Ook het gebruik van takken/hout hoort daarbij. Op de bodem worden vaak schorssnippers, kurksnippers, beukensnippers of bodemschors gebruikt. Aarde kan ook maar dit moet wel vaak vervangen worden en moet mestvrij zijn. Bovenop deze bodembedekking zou je in een regenwoudterrarium of paludarium een laagje mos kunnen leggen. Dit houdt goed vocht vast en is vooral geschikt voor amfibieën. Wel moet mos regelmatig vervangen worden. Een klein watergedeelte past meestal ook heel goed in dit soort terraria.

Moeras terrarium
Moeras terrarium ook wel paludarium genoemd heeft vergeleken met een tropisch terrarium een groter ondiep watergedeelte. Verder zijn deze twee terraria vrijwel hetzelfde. Je hebt ook nog een oeverterrarium. Dat terrarium heeft een groot en diep watergedeelte. In een oeverterarium kun je reptielen of amfibieën en vissen samen houden. Al is dat niet altijd aan te raden om de kans op ziekteoverdracht groter is. Verder kun je ook dit terrarium inrichten zoals een tropisch of ook wel regenwoudterrarium.

Kameleon, Reptiel, Dierlijke, Chamaeleonidae

Verlichting en verwarming in het terrarium of paludarium

Ook verlichting en verwarming hoort bij het inrichten van een terrarium. Reptielen en amfibieën hebben licht en warmte nodig. Ook UV-A en UV-B zijn belangrijk voor deze dieren. Ze zijn koudbloedig en kunnen zich daarom niet opwarmen zonder een warmtebron. Plaats daarom een warmtelamp. Zorg dat je een zonnebaadplek creëert waar het dier fijn kan gaan liggen om op te warmen. Het UV licht bevorderd het natuurlijke metabolisme en stimuleert het broedgedrag. Reptielen zijn actiever als ze opgewarmd zijn en zullen daardoor ook meer eten. Alleen een warmtelamp is niet voldoende. Deze geven namelijk te weinig licht af. Plaats daarom ook altijd een goede daglichtlamp met UV-A straling. Zo kunnen reptielen beter soortgenoten, voedsel en planten herkennen.

Alles voor de huisvesting van reptielen bij Huisdierplezier

Bestel makkelijk al je huisvesting artikelen voor reptielen en amfibieën bij Huisdierplezier. Als je de bestelling plaatst op werkdagen voor 13:00 uur wordt de bestelling dezelfde dag nog verzonden. De betaling kun je doen via IDEAL, Creditcard, Bankoverschrijving, Paypal of Achteraf betalen. Heb je verder nog vragen dan kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Zij zijn bereikbaar op werkdagen via mail en telefoon.

Menu