• A-kwaliteit
  • Meer dan 20.000 producten
  • Achteraf betalen mogelijk
  • 0031 (0)85 0656 263
Menu
Op werkdagen voor 13:00 besteld, dezelfde dag verzonden

Kanariekooi

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Kanariekooi

Een vogeltje dat een leuk deuntje kan zingen is leuk om in huis te hebben. De kanarie, vooral de mannetjes, kunnen zich flink uitsloven met hun gezang. Echter komt er toch nog van alles kijken bij de aanschaf van een kanarie. We gaan je hier laten zien wat je allemaal nodig hebt.

Specificaties van een kanariekooi

Een kanarie is een klein vogeltje maar dat betekend niet dat deze niet veel ruimte nodig heeft. Meestal zijn het geen vogels om handtam te maken zodat je ze regelmatig los kunt laten vliegen. Ze zitten hun hele leventje in het kooitje. Gun ze daarom zoveel mogelijk ruimte zodat ze toch de vleugels een beetje kunnen strekken en zelfs wat kunnen vliegen.

Bij het uitzoeken van een kanarie kooi is het goed om te letten op de spijlen. De spijlen mogen niet te ver uit elkaar zitten anders kan de kanarie vast komen te zitten. Een kooi met verticale spijlen is geschikt voor kanaries. De minimale afmeting is 50 x 30 x 40 cm. Het is altijd beter om voor een nog grotere kooi te gaan!

De plaatsing van de kanariekooi

Waar ga je de kooi neerzetten? Dat is iets waar je goed over na moet denken. Een kanarie mag je nooit voor het raam of voor een verwarming zetten. De temperatuur schommelt op die plek het meest waardoor je kans hebt dat de kanarie stokrui kan krijgen. Dat is een ziekte waarbij de vogel continu in de rui is (zijn veren verliest) waardoor de kanarie verzwakt. Vaak stoppen ze dan met zingen, vermageren ze en komen ze te overlijden. Meestal overleven ze deze ziekte niet. Dit kan de kanarie ook krijgen als ze meer dan 11 uur licht krijgen op een dag. Dit geldt ook voor lampen. Zorg ervoor dat je ’s avonds een doek over de kooi hangt. Plaats de kooi ook niet in de omgeving van een tv of radio. Geef de kanarie een beetje een rustig plekje zodat er geen stress ontstaat.

Wat voor bodembedekking is het meest geschikt?

De bodembedekking die het meest gebruikt wordt is schelpenzand. Hier zit grit doorheen wat de kanaries oppikken. Dit voorziet ze in hun kalk en mineralenbehoefte en kan spijsverteringsproblemen voorkomen en genezen. Echter zitten er ook nadelen aan het gebruik van schelpenzand. Het neemt vrij weinig vocht op waardoor voor meer bacteriën zorgt en het stoft wat weer niet goed is voor de longen. Goede alternatieve zijn kattenbak houtkorrels of beukensnippers. Kattenbak houtkorrels nemen goed vocht op en geven veel minder stof af. Hierdoor is de kooi hygiënischer en hoef je de bodembedekking minder vaak te verversen. Beukensnippers nemen geen vocht op dus zijn is dat geval vrijwel vergelijkbaar met schelpenzand. Echter stoffen beukensnippers bijna niet, wat dan wel weer veel beter is voor de longen. Bij het gebruik van kattenbak houtkorrels en beukensnippers mag je niet vergeten om extra grit aan de voeding van de kanarie toe te voegen.

Attributen voor de kanariekooi

Je hebt een kanarie kooi gevonden die geschikt is voor een kanarie. Meestal worden er al standaard drink en voerbakjes en zitstokjes bij geleverd. Het is slim om te kijken of je deze makkelijk vind in gebruik en of ze goed schoon te maken zijn. Het beste is als de zitstokjes zijn gemaakt van hout. De kanarie mag de stok net niet kunnen omklemmen met de pootjes. Als ze te dik of te dun zijn leidt dit tot een slechte houding. Ronde stokjes zijn ook minder geschikt omdat de kanarie hier sneller vanaf zal vallen. Voerbakjes moeten makkelijk en goed schoon te maken zijn.

Ook is het beter om voer en drinkbakjes aan de buitenzijde van de kooi te hebben hangen zodat de uitwerpselen van de vogel niet in de bakjes terecht komt. Vergeet niet dat kanaries het zaad dat ze krijgen pellen. Het lijkt daarom dat ze nog voldoende in het bakje hebben zitten, terwijl dit alleen de vliesjes zijn. Gooi daarom iedere dag het overgebleven voer weg en vul het voerbakje opnieuw zodat de vogel voldoende kan eten. Drinkwater mag je nooit in een open bakje geven. Ze poepen en baden hierin waardoor het heel erg ongezond is voor de vogel. Kies daarom voor een drinkflesje.

Kanaries vinden badderen geweldig! Dit is ook heel erg goed voor ze. Je kunt een badhuisje of een grote drinkbak gebruiken als bad. Deze dien je na het badderen wel weg te halen zodat de kanarie hier niet uit gaat drinken. Je kunt de kanarie ook benevelen met een plantenspuit als je geen mogelijkheid hebt om een badje te plaatsen maar het de vogel zelf laten doen is natuurlijk beter.

Je zou het niet denken, maar een kanaries houden van spelen! Het is voor de afwisseling aan te raden om regelmatig te wisselen van speelgoed om verveling te voorkomen. Er is heel veel speelgoed verkrijgbaar, kijk hiervoor bij ons vogelspeelgoed.

Een kanariekooi kopen bij Huisdierplezier

Van plan om een kanariekooi te kopen? De mooiste en beste kanariekooien kun je bestellen via onze online dierenwinkel. Plaats je de bestelling op werkdagen voor 13:00 uur, dan wordt deze dezelfde dag nog verzonden. We hebben verschillende betaalmogelijkheden die je kunt gebruiken. Je kunt kiezen voor IDEAL, Creditcard, Bankoverschrijving of Achteraf betalen. Ben je niet tevreden met het ontvangen artikel? Dan kun je deze ongebruikt en in de originele verpakking retourneren. Als het pakket is ontvangen in ons magazijn wordt deze eerst gecontroleerd. Als alles in orde is zal de retour verwerkt worden en ontvang je het aankoopbedrag terug.

Heb je vragen over een bepaald artikel, of is er iets niet duidelijk? Dan kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Deze zijn te bereiken per e-mail of per telefoon. We reageren altijd binnen 24 uur op vragen die gestuurd worden via de mail. Ze zullen er alles aan doen om je te voorzien van de juiste informatie!

We hebben nog veel meer artikelen voor in een kanariekooi in ons assortiment. Kijk ook eens naar ons vogelspeelgoed, zitstokken, bodembedekking en voer en drinkbakjes. Zo zorg je voor een ideale leefomgeving voor jouw kanarie.

Menu